Rouwbegeleiding

Effectieve rouwbegeleiding

Rouwen is onlosmakelijk verbonden met het leven. Het is een natuurlijke en logische reactie op het verlies van een dierbare, een baan, een relatie, gezondheid of een andere grote levensgebeurtenis. Een ingewikkeld en persoonlijk proces dat veel emoties met zich meebrengt. Met effectieve rouwbegeleiding leer je rouw en verlies in je leven te verweven zodat je er steeds beter mee om kunt gaan.

Jouw rouwproces is een uniek proces

Elke persoon rouwt anders en er is geen juiste of slechte manier om te rouwen of je rouw te verwerken. Het is een uniek proces dat wordt beïnvloed door factoren zoals je persoonlijkheid, omgeving, leeftijd en je relatie met degene die je verloren bent. 

Bij sommige mensen duren verschillende fases van rouwen langer of korter dan bij anderen. Hoe jij jouw proces doorloopt is belangrijk voor de ‘kwaliteit’ van het proces. Sta daarom open voor een uniek proces. 

Erken verschillende fases

Rouwen kan worden onderverdeeld in verschillende fasen, waaronder ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en acceptatie. Deze fasen hebben helaas geen vaste volgorde in willekeurig plaatsvinden of zelfs worden overgeslagen. 

De ene fase duurt langer als de ander maar het is wel belangrijk om te ontdekken in welke fase je je bevindt. Op die manier kun je ook ontdekken hoe jij het beste met deze fase om kunt gaan. 

Steun in jouw rouwbegeleiding

Tijdens jouw rouwproces is het belangrijk om goed voor jezelf te  zorgen en steun te zoeken bij anderen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor; van professionele hulpverlening tot steun van vrienden en familie. Het delen van je emoties en herinneringen met anderen kan helpen om de pijn te verminderen en een gevoel van verbondenheid te creëren. 

Ga op zoek naar een vertrouwde plek waar je kunt rouwen. Met online rouwbegeleiding kun je op je eigen plek, moment en tempo aan de slag met jouw rouwproces. Zo kun je echt jezelf zijn en past het altijd in je agenda. 

Rouwverwerking doe je op je eigen tempo

Het is ook belangrijk om te erkennen dat rouwen tijd kost en dat het normaal is om ups en downs te ervaren. Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat je de dood van een dierbare volledig hebt verwerkt en je leven weer oppakt. Het is belangrijk om geduldig te zijn met jezelf en je eigen tempo te volgen. 

Rouwen is geen gemakkelijk proces, maar het is wel een belangrijk onderdeel van het leven. Door de tijd te nemen om te rouwen en steun te zoeken, kun je uiteindelijk weer hoop, vreugde en betekenis vinden in het leven. Op die manier wordt rouwen een positief onderdeel van het leven om je persoonlijkheid te ontwikkelen. 

Even voorstellen

Ik ben Sabina Krijger: erkend verlies en rouwbegeleider en bied ambulante medische rouwbegeleiding voor kind en gezin. Mensen helpen weer rust, orde en overzicht te krijgen in de chaos van emoties. Uit eigen ervaring weet ik als geen ander dat een ingrijpende gebeurtenis je diep van binnen raakt. Maar de kracht om door te gaan, bij welk probleem dan ook, zit in je. Met mijn bedrijf De Kinderhoeksteen help ik kinderen en hun ouders/verzorgers deze kracht te benutten en leer ik hen omgaan met verlies en rouwverwerking.

Onze online rouwbegeleiding

Ga op je eigen moment, in je eigen vertrouwde omgeving aan de slag met rouwverwerking. Loop door een waardevol programma heen lopen waarvan ik geloof dat dit je enorm gaat helpen.