Rouwen - 5 tips voor jouw eigen proces
Rouwen is onlosmakelijk verbonden met het leven. Het is niet makkelijk om rouw te ervaren, alles gaat juist door of juist niet. Het is een natuurlijke en logische reactie op het verlies van een dierbare, een relatie, gezondheid of een andere grote levensgebeurtenis.
Een ingewikkeld en persoonlijk proces dat veel emoties met zich meebrengt. Verdriet, woede, schuldgevoel, angst en eenzaamheid komen in razend tempo aan bod. Jij zit met een groot gat in je hart.
1. Jouw rouwproces is een uniek proces
Elke persoon rouwt anders en er is geen juiste of slechte manier om te rouwen of je rouw te verwerken. Het is een uniek proces dat wordt beïnvloed door factoren zoals je persoonlijkheid, omgeving, leeftijd en je relatie met degene die je verloren bent.
Bij sommige mensen duren verschillende fases van rouwen langer of korter dan bij anderen. Hoe jij jouw proces doorloopt is belangrijk voor de ‘kwaliteit’ van het proces. Sta daarom open voor een uniek proces.
2. Erken verschillende fases
Rouwen kan worden onderverdeeld in verschillende fasen, waaronder ontkenning, woede, intens verdriet, onderhandeling, depressie en acceptatie.
De ene fase duurt langer als de ander en sommige komen niet voorbij. Het biedt zich aan in willekeurige volgorde.
Het is niet een kwestie van fases doorlopen rouw is levenslang en stopt niet. Het is wel belangrijk om te ontdekken in welke fase je je bevindt en waar jij behoefte aan hebt, zodat je rouw leert te verweven in je leven.
Als je het verdriet echt toelaat, laat je ook de liefde toe voor jezelf en de ander.
3. Zoek steun in jouw rouwproces
Wanneer je in rouw bent en een verlieservaring meemaakt, kun je het gevoel hebben jezelf ook te verliezen. Dit kan ook zeker het geval zijn, de verbinding met de ander is verdwenen en mogelijk ook met jezelf. Steun vanuit je omgeving speelt hierin een belangrijke rol. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor; van professionele hulpverlening tot steun van vrienden en familie. Het delen van je emoties en herinneringen met anderen kan helpen om de pijn te verminderen en een gevoel van verbondenheid te creëren.
Ga op zoek naar een vertrouwde plek waar je kunt rouwen. Met online rouwbegeleiding kun je op je eigen plek, moment en tempo aan de slag met jouw rouwproces. Zo kun je echt jezelf zijn en past het altijd in je agenda.
4. Rouwen op je eigen tempo
Het is ook belangrijk om te erkennen dat rouwen tijd kost en dat het normaal is om ups en downs te ervaren. Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat je de dood van een dierbare volledig hebt verwerkt en je leven weer oppakt. Het is belangrijk om geduldig te zijn met jezelf en je eigen tempo te volgen.
Jij bepaald het tempo, ook al voel je druk van de maatschappij op je schouders. Niemand weet exact waar jij doorheen gaat of wat je voelt.
5. Neem de tijd
Rouwen is geen gemakkelijk proces, maar het is wel een belangrijk onderdeel van het leven. Door de tijd te nemen om te rouwen en steun te zoeken, kun je uiteindelijk weer hoop, vreugde en betekenis vinden in het leven. Op die manier wordt rouwen een positief onderdeel van het leven om je persoonlijkheid te ontwikkelen.
Even voorstellen
Ik ben Sabina Krijger: erkend verlies en rouwbegeleider en bied ambulante medische rouwbegeleiding voor kind en gezin. Mensen helpen weer rust, orde en overzicht te krijgen in de chaos van emoties. Uit eigen ervaring weet ik als geen ander dat een ingrijpende gebeurtenis je diep van binnen raakt. Maar de kracht om door te gaan, bij welk probleem dan ook, zit in je. Met mijn bedrijf De Kinderhoeksteen help ik kinderen en hun ouders/verzorgers deze kracht te benutten en leer ik hen omgaan met verlies en rouwverwerking.